Yapay Zekayı Nasıl ve Neden Hızlıca Hayatımıza Adepte Etmeliyiz?

Yükleniyor...

Teknoloji dünyasında son yılların en önemli gündem maddesi Yapay Zeka.

Dün OpenAI, yeni modeli olan ChatGPT 4o'yu duyurdu.

Videonun ilk kısmında hızlıca bu yeni model hakkındaki gelişmeleri ve demonun özetini sizlere aktarmaya çalışacağım ama benim asıl üzerinde durmak istediğim şey videonun 2. kısmında Yapay zekayı nasıl ve neden hızlıca hayatımıza adapte etmemiz gerektiğiyle ilgili olacak.

Öncelikle, bu model, GPT-4'ten 2 kat daha hızlı ve yetenekli ve iyi haber şu ki kullanımı tamamen ücretsiz olacak. GPT-4 önceden aylık 20 dolar abonelik ücretine tabiydi, ancak 4o tamamen ücretsiz olacak. Ayrıca, GPT-4'te bulunan tüm özelliklerden faydalanacağız. Bunlar, görüntü yükleme ve bu görüntülerle ilgili sorular sorma imkanı sağlayan, daha gerçek zamanlı ve güncel veriler için interneti tarayabilen, sizinle ilgili gerçekleri hatırlayabilen ve karmaşık verileri analiz etme yeteneği sağlayan bir özellik. Bu özelliklerin hepsi önümüzdeki birkaç hafta içinde GPT 4o'a eklenecek, ancak şimdi önce GPT 4o ile ilgili yeniliklerle başlayalım.

Sunumda en etkileyici kısım açıkça demoydu. Bir sürü şey sordular, matematik denklemleri verdiler, masal okumasını istediler ve çoğunlukla, verilen cevapların zeka seviyesi ve benzerlik açısından mevcut GPT-4 ile oldukça benzer olduğunu düşünüyorum, bu yüzden adı GPT-5 olarak güncellemediler. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, GPT 4o'nun en büyük güncellemeleri aslında ses özelliğine geldi.

Tepki süreleri sadece 232 milisaniye kadar hızlanmış ve ortalama olarak 320 milisaniye gibi bir insanın ortalama konuşma hızı gibi. Ayrıca, artık konuşmayı sadece konuşarak kesintiye uğratayabiliyoruz.

Daha önceki gecikmeler nedeniyle, şimdi ki büyük bir iyileşme gibi görünüyor. Yani, açık ki çok etkileyici şeyler başardılar, GPT 4o'nun yanıt süreleri milisaniyelerle sınırlı.

Ayrıca, OpenAI'ın gerçekten daha hızlı yanıt sürelerinden yararlanacağını düşünüyorum çünkü çoğunlukla çevrimiçi olarak yanıt verme hızının ne kadar yavaş olduğuyla ilgili oldukça aşırı eleştiri almıştı.

İkinci fark ettiğimiz şey, sesin arkasındaki duygu gibi görünüyor.

Görünüşe göre OpenAI, bu asistanın ifadesini ve genel enerjisini gerçekten artırmış gibi görünüyor. Sanki çok fazla kafein almış bir arkadaşla konuşuyormuş gibi inanılmaz enerjik.

Ancak ayrıca ses tonunu değiştirmesini isteyebiliyorsunuz, örneğin, demo sırasında bir masal okurken biraz daha dramatik olmasını veya robotik bir sesle okumasını istediler.

Yetmiyormuş gibi şarkıda söylettirmişler.

Görme özelliği de eklenmiş, bu da kameranızı alıp bir şeye bakarak onun hakkında sorular sorma yeteneği gibi gerçek zamanlı olarak onunla etkileşime geçebileceğiniz anlamına geliyor.

Bunun hepsi yeterli değilmiş gibi, ayrıca masaüstü uygulaması da duyurdular, böylece metin girişi, konuşma girişi ve görüntü yükleme gibi ayrı ayrı şeyleri yapabiliyoruz. Bilgisayarda çalışanlar için büyük bir üretkenlik özelliği olacağını düşünüyorum, demo sırasında bir grafik analiz edebileceğinizi de gösterdiler, ancak ayrıca benim gibi internet üzerinden araştırma yapanlar için çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Genellikle YouTube'da benim tarzımda içerik üreten kanallar bir ekiple birlikte çalışıyorlar. Ben tüm videolarımın çekimini, seslendirmesini, anlatılacak metnin senaryosunu, kurgusu, video kapak fotoğrafından, YouTube'a yüklediğim videoların ayarlarına kadar tek başıma yapmaya çalışıyorum.

Bu yüzden bilgisayar başına oturduğumda, içeriklerimi üretirken bir yapay zeka asistanının fena olmayacağını düşünüyorum.

Her şeyiyle OpenAI'ın en son güncellemesi, altında oldukça etkileyici şeylerin olduğu açık. Sesi, metni ve görüntüyü bambaşka bir şekilde entegre etmişler, yetenekleri inanılmaz bir şekilde artmış. Zaten test sonuçlarına baktığımızda GPT 4o'nun oldukça iyi geliştirmeler aldığını görebiliyoruz.

Yapılan testlerde GPT-4o, GPT-4 Turbo, Kılaud 3, Google'ın Gemina Prosu ve Gemina Ultrası karşılaştırılmış, GPT 4o'nun diğer modellerden önde olduğunu görebiliyoruz.

Doğrusu Google'ın yarın ne çıkaracağını görmek ilginç olacak.

Dünya için yeni bir dönem çoktan başladı. Bu yeni dönemde Yapay Zekayı hayatlarına adapte edebilen insanlar, iş dünyasında, eğitimde ve günlük yaşamlarında önemli avantajlar elde edecekler.

Bu ilerlemesiyle bazılarımızda doğal olarak insanları işsiz bırakma gibi endişeler oluşabiliyor. Bu gerçekleşebilir mi bilmiyorum, ancak Yapay Zeka teknolojisinin getirdiği yenilikleri "doğru" bir şekilde kullanan insanların, kullanmayanlardan daha belirgin bir şekilde önde olacağı gerçeğini biliyorum.

Yapay Zeka ile; sesli asistanlar, dil çevirileri, çizim, sohbet, makale yazma, soru çözme ve kod yazma uygulamalarından en az birini şimdiye kadar mutlaka duymuşsunuzdur. Çoğu kişi bu araçları kişisel amaçlarla ve "yardımcı araç olarak" kullanmayı tercih ediyor, ama şu anda siz bu videoyu izlerken bile pek çok şirket ve organizasyon benzer teknolojileri kendi sistemlerine entegre ediyorlar.

Statista tablosunda teknoloji şirketlerinin 1 milyon kullanıcıya ulaşma hızını görüyorsunuz.

Netflix’in 1 milyon kişi tarafından kullanılması 3,5 yıl sürmüş. Twitter ancak 2 yılda 1 milyon kişinin ilgisini çekebilmiş, ama ChatGPT çıktıktan sadece 5 gün içerisinde 1 milyon kişi tarafından kullanılmaya başlanmış.

Aynı zamanda bu tablodan çıkarabileceğimiz başka bir sonuç da İnternetin zamanla her yerde daha yaygın hale gelmesiyle birlikte, çevrimiçi bu hizmetlerin kullanıcılarına çok daha hızlı sürelerde ulaşabilmeleridir.

Çünkü yapay zeka, bir insanın yapabileceği bazı görevleri daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkan tanıyarak, hayatımızı kolaylaştırıyor. Her geçen gün güncellenen uygulamalar, sürekli sunulan yeni siteler ve birbirinden farklı özellikleri olan araçlar... Bir nevi yapay zeka devrimi yaşıyoruz.

Ama bir işi bitirmek için bir şeyleri ezberlememize veya sorunları çözmemize gerek olmadığı için beynimizi giderek daha az kullanma eğiliminde oluyoruz.

Anlayacağınız, beynimizi biraz tembel bir hale getiriyor, yaratıcılığımızı öldürüyor. İşte tam olarak bu alandaki sınırları iyi anlamamız lazım. Yapay zekayı hayatımıza ne çok yakın ne de çok uzak tutmamız gerekiyor.

İçimizdeki özgünlüğü ve yaratıcılığı korumak, yine bizim elimizde. Gerçek potansiyelimizi keşfetmek ve geliştirmek için beynimizi ve yaratıcılığımızı devamlı aktif tutmalıyız.

Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=DQacCB9tDaw&t=1289s
https://www.youtube.com/@OpenAI
https://www.statista.com/chart/29174/time-to-one-million-users

İlgili İçerikler